Skip to content

Tehnica de filmare


Tehnici de filmare la nunta

Ca sa stii in ce mod te poti ferii de cameramanii amatori, invata cateva reguli de care trebuie sa tii cont pentru ca filmarea nuntii tale sa fie impecabila.
Mai nou, toata lumea pune mana pe o camera video si pe un aparat de fotografiat si se duce la nunti, dar nu este atat de usor cum cred unii si nici atat de ieftin cum vad altii statutul unui operator video.
Diferenta intre amatorism si profesionalism este enorma, ele fiind situate la poli opusi.

Toate filmarile de nunta se realizeaza din mana. Aceasta presupune o indemanare deosebita deoarece filmarea din mana produce o senzatie de tremurat a imaginii, mai ales la incadraturi stranse, cu ridicari si coborari mai mult sau mai putin bruste, care creeaza senzatia de neingrijit.
La aceasta categorie de filmare, pentru nunta putem folosii miscarea de panoramare – camera video se misca fara sa modifice punctul de statie al aparatului; micarea de lift – ridicarea sau coborarea camerei pe verticala; miscarea de transfocusare – miscarea optica obtinuta prin miscarea obiectivului transfocator, a unui grup de lentile care se maresc sau micsoreaza unghiul de cuprindere al obiectivului.O modalitate de miscare foarte buna si foarte costisitoare pentru nunta este Steadycam-ul, un dispozitiv prins pe un ham care se monteaza pe bustul cameramanului. De obicei aceste dispozitiv este folosit in televiziune, la concerte, videoclipuri, meciuri de fotbal etc. Ansamblul a fost creat pentru a imbunatati miscarea fluida a camerei video fara trepied si a elimina tremuratul imaginii ale miscarii camerei din mana.
Aceasta metoda este foarte costisitoare pentru nunti deoarece este destul de incomod si obositor sa lucrezi cu un asemenea dispozitiv pe toata durata evenimentului.
Montajul nuntii este specificul artei filmului

Pe intelesul tuturor montajul este procesul de taiere si asamblare a filmului si a sunetului pentru a putea fi proiectat in continuarea povestirii.
Utilizat cu abilitate, talent si competenta, prin montaj se transmit starile mirilor, atmosfera nuntii, prin asocierea cadrelor, unele dupa altele, dand semnificatii si exprimand opinii. Montajul are o importanta majora in filmarea nuntii deoarece editorul este un director, un regizor, fiindca editarea inseamna accesul la atributele imaginii ( culori, nuante, forme) si nu numai la conceperea unei succesiuni expresive de cadre fotografiate.

Un material exceptional poate fi realizat aproape “inexpresiv” intr-un montaj inept, dar, intr-o mica masura, un material comun, cel de nunta, relativ mediocru, poate devenii printr-un montaj de talent o adevarata poveste a nuntii.

Coloana sonora ajuta, sustine, completeaza, e inevitabila pentru a crea o anume atmosfera ce acompaniaza secventa. Ritmul este dictat de actiunea din cadru si de cel al taieturilot de montaj. Sentimentele induse de coloana sonora intaresc starea sufleteasca ce se degaja din secventa pe care o insoteste. Muzica de fond, decor sonor, este o muzica inregistrata de obicei asincron care prin montaj acompaniaza filmarea nuntii. Elementele sonore clarifica actiunea, definesc un personaj, creeaza conexiuni intre idei, personaje, locuri, imagini, argumenteaza sau diminueaza senzatia de realism, atrag atentia asupra unui detaliu, sau o distrag, stabilesc un ritm al perceptiei, tempereaza trecerile abrupte dintre cadre. In mai toate cazurile uneori muzica inregistrata in casa mirilor este deranjanta deoarece fondul sonor este captat sub forma unei distorsiuni din cauza spatiului mic.

Alte articole

Poate iti place si alte articole.

Nu sunt articole