Skip to content

Sfaturi


O sa incerc sa sintetizez cateva directii, desi nu se poate trage o linie foarte clara intre ceea ce este bine si ceea ce nu este bine, atunci cand vorbim de imagine. Sa o luam pe rand.

1. APARATURA. TEHNOLOGIE UTILIZATA. In acest moment va veti lovi in piata de extrem de multe tipuri de camere video, care folosesc tehnologii unele de pe vremea bunicii (celebrele camere VHS) sau tehnologii ultramoderne (DVCAM, HD). Este bine sa stiti ca rezulatul final este influentat extrem de mult de aparatura. Nuntile se desfasoara adesea in locatii prost sau foarte prost iluminate pentru o filmare de calitate (biserica de multe ori poti sa juri ca e o pestera iar restaurantul este iluminat “intim” pentru economie de curent…). Nu voi insista decat asupra a doua aspecte, dintre toate tipurile de camere. Camerele VHS, VHS-C sau DIGITAL 8, HI8: CATEGORIC NU! Dezavantajele acestor camere le scot din discutie, daca vreti sa iasa ceva ca lumea (rezolutie mai mica, definitie slaba). In plus, faptul ca aceste camere sunt vandute unele din ele acum 10 ani, iar cele mai noi acum 5 ani le face sa fie EXTREM DE UZATE (capul video cu siguranta trebuia casat de mult, dar la noi merge si asa…), ceea ce va produce inregistrari de foarte slaba calitate. Nu veti gasi nici un profesionist care sa mai foloseasca asa ceva. Amatori insa? Gramada. ATENTIE! Dimensiunea multora dintre aceste camere este impresionanta dar asta nu influenteaza filmarea prea mult (sunt multe camere de umar). Cereti sa vedeti suportul pe care inregistreaza: daca este caseta mare sau caseta HI8 multumiti si plecati.A doua categorie periculoasa sunt camerele ultramoderne, ultima noutate, camerele HD. Ei bine, iar este o mare pacaleala. Desi pot inregistra la o rezolutie mult mai mare in format HD iar imaginea va fi impresionanta, REDAREA rezultatului se poate face in acest moment fie cu player Blue Ray (nu costa decat 20 milioane unul) fie doar pe calculator. Cum voi veti vrea sa vedeti totusi nunta pe un DVD Player normal asa cum aveti si voi si invitatii vostri, filmarea cu aceasta camera va fi facuta in modul DVCAM, adica la fel ca o camera digitala normala. Tot avantajul acestor camere (rezolutia) este practic anulat ramanand doar dezavantajele (toate camerele HD au nevoie de mult mai multa lumina decat o camera digitala obisnuita, si ajungem la biserica si restaurant unde filmarea va fi vizibil mai proasta).
Si atunci ce sa alegem? Sfatul meu (in 2010-2011): camere care filmeaza in formatul DV (majoritatea pe piata sunt miniDV), cu 3 CCD. Obiectivul camerei nu trebuie sa fie cat unghia de la degetul mare, camerele care se respecta au obiective de buna calitate (cam 6-8 centimetri in diametru). Ca marci va recomand sa va orientati catre Sony, Panasonic sau Canon. Fiecare are plusuri si minusuri, dar nu despicam acum firul in patru.

2. Cameramanul: Aici deja sunteti intr-o mare dificultate. Am vazut cameramani de televiziune care nu aveau habar de ceea ce fac la un eveniment: cut-uri pe muzica, fragmentari prin biserica, incadraturi de pe alta planeta. Ce daca mirele danseaza cu mireasa, in dreapta se gaseste de filmat o domnisoara de onoare… Atentie la cameramanii de televiziune, daca sunt cameramani de platou altcineva le face incadrarea, ei doar au grija sa stea subiectul asa cum li s-a spus… Simplul fapt ca lucreaza in presa nu reprezinta o garantie ba din contra, acolo erorile se ascund in spatele unui nume de televiziune… Vizionati macar secvente dintr-o nunta filmata de acel om (doar nu o sa stati cateva ore sa vedeti tot). Cereti sa vedeti momente cheie. Daca lipsesc, atunci nu prea e bine… Atentie la DJ! Ceea ce voua vi se pare un mare efect (fum la dansul miririlor sau la tort) se transforma in cosmarul fotografului sau cameramanului: indiferent cat de subtire este acel fum, camerele il transforma intr-o ceata de zile mari.

3. ACOPERIREA. Se aplica ceea ce am spus si la foto. Daca vreti ca sa filmeze doar doua-trei ore, cu scurte secvente din diverse momente, atunci alegeti asta. Ca sa va orientati putin aflati ca daca materialul brut are doar 3 ore, atunci asta inseamna ca la restaurant s-a filmat doar una sau maxim una si jumatate (la biserica se duce cam o ora, acasa la mireasa si la primarie inca o jumatate de ora cel putin). Daca insa vreti sa pastrati cat mai mult din eveniment atunci sa aveti macar 4-5 ore de filmare bruta.

4. LIVRAREA. Din nou vin si spun: nu aveti nici cunostintele si nici experienta ca sa va faceti voi prelucrarea video. Daca se angajeaza ca a doua zi sau in doua trei zile sa va dea materialul prelucrat ar trebui sa deveniti brusc circumspecte: cum reuseste? Oare face vreun montaj sau doar descarca din camera si pune pe DVD (cam asta ar fi timpul). De cele mai multe ori prelucrarea a 4-6 ore de filmare poate dura cateva saptamani (daca se face mai mult decat a adauga “generic” (?!?), tranzitii si muzica.). De asemenea, atentie la tranzitiile folosite: daca apar carti zburatoare, fluturasi roz si altele asemenea, aveti de a face cu un amator.  Profesionistii nu folosesc asa ceva. De asemenea, multi spun ca realizeaza un anumit videoclip al nuntii. Urmariti daca se folosesc in acest videoclip secvente scurte de 3-5 secunde sau bucati mari de film (10-20 secunde), daca secventele sunt sincronizate cu muzica sau sunt puse acolo pur si simplu, etc. Am asistat la discutii despre videoclip de doua ore (!!!). Realizarea unui videoclip de 4 minute (cat are o melodie obisnuita) de o calitate buna dureaza cam 5-8 ore. Sa inteleg ca videoclipul de care se vorbea (probabil ca l-a facut pe Anotimpurile de Vivaldi de a avut doua ore) a fost montat in cateva luni? Sa fim seriosi, de fapt era vorba de un montaj facut de amatori. Nu confudati “Rezumatul nuntii” cu “Videoclipul nuntii”, sunt mancaruri de peste diferite iar munca la ele nu se poate compara. Aveti grija ca pachetul pe care il alegeti sa includa componentele pe care le vreti de fapt din tot ceea ce se poate face (brut, montaj finit, rezumat videoclip, povestea nuntii, montaj de fotografii, etc.) Aceste componente pot fi combinate in N moduri, dar voi alegeti ceea ce va doriti.Filmare full hd timisoara

5. TARIFELE. Pornim tot de la aparatura. Un pret sub 100 de euro sau ceva similar arata foarte clar ca aparatura folosita este de amator, ca montajul si filmarea sunt de proasta calitate si ca veti primi cam ceea ce ati platit: MULT si PROST. Atentie mare.

6. Filmarea cu doua sau mai multe camere. Asta este un gadget care ar trebui sa va tenteze. Pentru ca ar trebui sa fie extrem de spectaculoasa. Dar… Daca vi se ofera pachete de filmari cu doua sa mai multe camere, aveti grija daca toate camerele folosite sunt de aceeasi categorie cu camera principala si daca TOATE camerele au operatori sau nu cumva este un singur operator si restul sunt puse pe trepied (caz in care mai bine nu!) Am vazut multe oferte de filmare cu doua camere: una era proasta si alta extrem de proasta, si la toata treaba asta se angaja un singur operator, a doua era pusa pe trepied, static (hm…). Daca aceste camere sunt diferite si filmarea realizata cu ele va fi diferita. Filmare cu camere de amator veti avea de la toti prietenii. Daca un singur om filmeaza iar cea de a doua camera este statica, atunci filmarea cu prima camera va fi dinamica iar cu cea de a doua va fi… cam ca o camera de supraveghere dintr-un supermarket. Pretul pentru un astfel de serviciu? Sub 500 de euro sigur e tzeapa (doi cameramani, doua camere, timp de editare dublu, pretul trebuie sa fie dublu).
Multa bafta. Daca am mai uitat ceva adaugati voi, cei care stiti. Am incercat sa nu fiu prea tehnic, dar daca aveti nelamuriri puteti sa ma contactati.

Alte articole

Poate iti place si alte articole.